Tudta, hogy a megvásárolt élelmiszerek 1/3-át kidobjuk? Mi lenne, ha a maradékból finom fogásokat készítene?
Elkerülhető az élelmiszer-pazarlás?
Az élelmiszer-pazarlás két fő oka a zöldségek és gyümölcsök kiszáradása és a fonnyadása. Ezek a folyamatok megváltoztatják az élelmiszerek megjelenését és állagát. Az élelmiszer hulladékot három kategóriába lehet osztani: megmenthető, menthetetlen és esetleg megmenthető.
A hulladék 60%-a megmenthető - ezek olyan élelmiszerek, amelyeket elfogyaszthattunk volna, ha leleményesebbek vagyunk.
19%-a menthetetlen - ilyenek a teafilterek és a csirkecsontok.
Receptek az élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Az élelmiszer hulladék 20%-át meg lehet menteni. A burgonyahéj, a brokkoli szár és bizonyos zöldségek levágott levelei ehetőek, ha megfelelően készíti el őket. Így alakíthatja át ezeket a "hulladékokat" ízletes finomságokká. Készíthet pl. burgonyahéj chips-et, céklalevél pesztót vagy brokkoli szár salátát.
Gyakorlati útmutató az élelmiszerek megfelelő tárolásához a hűtőszekrényben
- A hűtőszekrényben kerüljenek előre a leghamarabb lejáró szavatosságú és a gyorsan romló ételek.
- Tekerje fóliába az erős szagú vagy magas nedvességtartalmú élelmiszereket.
- A gyümölcsöket és zöldségeket tárolja a frissentartó fiókokban, melyekben magasabb páratartalom, így hosszabb ideig megőrzi az élelmiszer a minőségét. A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget alacsony hőmérsékleten és magas páratartalmú helyen kell tárolni.
- Tekerje szorosan fóliába a nyers húsokat, hogy ne szivárogjon belőlük a nedvesség. Így nem szennyezik az egyéb élelmiszereket és a hűtőpolcokat. A két napnál hosszabb ideig tárolandó húst le kell fagyasztani.
- Vaj és sajt: ezeket légmentesen zárható edényekben, alufóliában vagy műanyag tasakban érdemes tárolni, hogy a lehető legjobban el legyenek zárva a levegőtől.