Nedvesség a zöldségfiókban vagy a hűtőszekrény üvegpolca alatt

Utoljára frissítve 2024. 08. 15. 12:10

Probléma

  • Nedvesség a hűtőszekrény üvegpolcain
  • Vízcseppek az üveg alja alatt
  • Vízcseppek a fagyasztó alatt
  • Kondenzvíz az üvegpolc alatt
    1. kép: Példák vízcseppekre az üvegpolc alatt

Alkalmazható

  • Hűtőszekrények
  • Hűtő-fagyasztók

Megoldás

Maguk a hűtőberendezések nem képezhetnek nedvességet. A nedvesség mindig étellel vagy levegő páratartalmával kerül a készülékbe.

Hogyan lehet megelőzni/minimalizálni a páralecsapódást a hűtőben:

  • A páratartalom csökkentése és a fagyképződés elkerülése érdekében a folyadékokat mindig zárt tartályokban tárolja a hűtőszekrényben. A dér hajlamos a párolgó folyadék leghidegebb részeire koncentrálni, és idővel a készüléket gyakrabban kell leolvasztani.
  • Soha ne tegyen meleg ételt a hűtőszekrénybe. A meleg ételt hagyni kell szobahőmérsékletre lehűlni, és úgy kell elhelyezni, hogy megfelelő légáramlás biztosított a hűtőszekrényben.
  • Fedje le az ételt, vagy csomagolja be megfelelően.
  • Mindig nyissa ki az ajtót, ameddig csak szükséges.
  • Ellenőrizze az ajtótömítést, hogy egy helyen összenyomódott-e vagy deformálódott-e.
  • A tömítés visszaállításához hajszárítóval óvatosan melegítse fel, és húzza formába.
  • Megjegyzés: Az ajtópánt cseréje után előfordulhat, hogy a tömítés már nem illeszkedik megfelelően a házra.

Ok

  • Ha például sok zöldséget, például zöldsalátát tárol a hűtőszekrényben, megnő a páratartalom a hűtőszekrényben, és több vízcsepp képződik, különösen a zöldségrekesz üvegburkolata alatt.
  • Az üvegpolcok párásodása normális jelenség, és nem akadályozható meg, különösen akkor, ha magas a páratartalom abban a helyiségben, ahol a készüléket felszerelik. Ez főleg a meleg nyári hónapokban fordul elő.