Probléma:
- Hogyan kell tárolni az élelmiszert a hűtőszekrényben és a fagyasztóban?
Vonatkozik:
- Hűtőszekrények
- Hűtő-fagyasztók
- Fagyasztók
Ötletek az élelmiszerek hűtőszekrényben való tárolásához:
- Kerülje a készülék polcainak túlzsúfolását, mivel ez csökkenti a levegő áramlását és egyenlőtlen hűtést okoz.
- A hűtőszekrénybe helyezés előtt fedje le az ételeket és törölje szárazra az edényeket. Ez csökkenti a készülék belsejében keletkező nedvességet.
- Csomagoljon be minden olyan élelmiszert, ami erős szagot áraszt vagy nagy a nedvességtartalma.
- Tárolja a gyümölcsöket és zöldségeket a frissentartó rekeszekben, ahol a benn tartott nedvesség segít hosszabb ideig megőrizni az élelmiszer minőségét. A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett célszerű tárolni.
- A nyers húst és a baromfit biztonságosan kell becsomagolni, hogy más élelmiszerek vagy felületek szivárgása és szennyeződése ne fordulhasson elő. A két napnál hosszabb ideig tárolandó húst le kell fagyasztani.
- Vaj és sajt: ezeket speciális légmentes tartóedényekbe kell helyezni, vagy alufóliába, nejlon zacskókba kell csomagolni őket, és a lehető legtöbb levegőt kiszorítani körülöttük.
- Palackok: legyen kupakjuk, és tárolja őket vagy az ajtó palacktartó rekeszében vagy (ha van) a palacktartó állványon.
- Banánt, krumplit, hagymát vagy fokhagymát becsomagolatlanul tilos a hűtőszekrényben tartani.
- A hűtőrekeszekbe helyezés előtt a meleg ételeket hagyni kell szobahőmérsékletre lehűlni; ellenkező esetben ezek növelik a rekeszek belső hőmérsékletét, valamint a készülék energiafogyasztását is.
- A lédús vagy magas nedvességtartalmú élelmiszereket helyezze a polcok elejére (közel az ajtó melletti részekhez). Amennyiben a hideg levegő kifolyóhoz közel helyezi ezeket az élelmiszereket, megfagyhatnak.
- Példák az élelmiszerek legjobb tárolási helyeire a készülékben:
Ötletek az élelmiszerek fagyasztóban történő tárolásához:
- Az élelmiszerek kiszáradásának és minőségromlásának minimalizálása érdekében használjon alumíniumfóliát, fagyasztócsomagolást, fagyasztózacskókat vagy légmentesen záródó tárolókat. A lehető legtöbb levegőt szorítsa ki a csomagokból, és szorosan zárja le őket. A beszorult levegő az élelmiszer kiszáradását, színváltozását okozhatja és mellékíz keletkezhet (szétfagyás).
- A fagyasztás előtt a friss húsokat és a baromfit megfelelő fagyasztófóliával csomagolja
- Ne fagyassza le újra a teljesen kiolvasztott ételt Egyszerre ne tegyen túl sok meleg étel a fagyasztóban. Ez túlterheli a fagyasztót, lelassítja a fagyasztási sebességet, és növelheti a fagyasztott élelmiszerek hőmérsékletét.
- A fagyasztó ajtóiban vagy a fagyasztó felső polcán ne tartson fagylaltot, jégkrémet vagy kenyeret: ezek a területek nem a fagyasztó leghidegebb részei, így ezek az élelmiszerek valószínűleg gyorsabban leolvadnak, ha ezeken a területeken tárolják őket
- Úgy helyezze be az ételeket, hogy a levegő szabadon körbe tudja járni azokat, lehetővé téve az élelmiszerek minél gyorsabb fagyasztását