Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük ki a napraforgómagokat, és 6-8 percig helyezzük a sütőbe, amíg megpirulnak egy kicsit. Várjuk meg, amíg lehűlnek. Vegyük vissza a sütőt 165 fokra, és egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, úgy, hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét.
MEGNÉZEM A BEÉPÍTHETŐ SÜTŐKET
Kisebb tálban keverjük össze a mézet, a juharszirupot, a fahéjat és a narancslevet. Egy nagyobb tálban a zabpelyhet, a szezámmagot, a mandulát, a napraforgót és a sót keverjük össze. Öntsük a mézes keveréket a zabpelyhes összetevőkre. Addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik a ragadós massza, és mindenhol befedi a száraz hozzávalókat.
Az így kapott keveréket oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük 20 percig. (10 perc elteltével keverjük meg úgy, hogy minél jobban terítsük szét a zabpelyhes keveréket a tepsi alján.)
A sütőből kivéve keverjük meg a ropogós müzlit, és forgassuk össze a szárított áfonyával és a mazsolával. Süssük még 15-20 percig. Várjuk meg, amíg teljesen lehűl, mielőtt befőttesüvegben tárolnánk.
Megjegyzés:
Ahogy a müzlin a juharszirupos-méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni, ezért érdemes minél hamarabb egy tálba vagy edénybe áttenni a kész müzlit.