A tészta:
A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy csipet cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzákeverjük a fűszereket és összemorzsoljuk a vajjal. Majd hozzáadjuk a xilitet, a tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztős tejet, végül a citrom lereszelt héjának a felét. Ezután összegyúrjuk a tésztát és pihentetjük a hűtőben 1 órán át. Mielőtt kinyújtjuk, 3 egyenlő részre vágjuk.
A töltelék:
A darált diót összekeverjük a xilit felével, a fahéjjal és a vanília őrleménnyel.
A durvára vágott diót kevés vízben összefőzzük a xilit másik felével, a citrom maradék lereszelt héjával és a rummal.
Összeállítás:
A gőzsütőt előmelegítjük 180 fokra, és beállítjuk az alacsony páratartalmú gőzprogramot. Így nem szárad ki a tészta, és a töltelék íze is intenzívebb lesz.
Egy tepsit kivajazunk és a tésztákat egyesével tepsi méretűre nyújtjuk.
Ezután az első tésztalapot belesimítjuk a tepsibe, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a diós keverék felével és a főzött rumos dióval.
Ezután a második tésztalapot rátesszük a töltelék tetejére. Megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a dióval.
Végül a harmadik tésztát is rátesszük a töltelék tetejére. Villával több helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben ne repedjen meg a tészta.
Helyezzük az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, amíg a teteje szép piros lesz . A sütőből kivéve, hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
MEGNÉZEM A GŐZSÜTŐKET
Az étcsokoládét indukciós főzőlapon, alacsony hőfokon felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd a kihűlt zserbónk tetejére csurgatjuk úgy, hogy egy kevés megmaradjon – ezzel díszítjük a sütemény tetejét.
MEGNÉZEM AZ INDUKCIÓS FŐZŐLAPOKAT
Miután teljesen megdermed, felszeleteljük.