.

Karácsonyi diós zserbó zabliszttel

Hozzávalók

A tésztához:

50 dkg zabliszt

2 dl tejföl

1 dl tej

1 db tojás

25 dkg vaj

2 dkg élesztő

10 dkg xilit

1 db citrom

1 kk fahéj

1 tk vanília őrlemény

 

A töltelékhez:

30 dkg darált dió

20 dkg durvára vágott dió

50 ml rum

1 kk fahéj

1 kk vanília őrlemény

10 dkg xilit

+ baracklekvár

 

A csokoládémázhoz:

20 dkg étcsokoládé

50 ml olaj

Elkészítés

A tészta:

A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy csipet cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszthez hozzákeverjük a fűszereket és összemorzsoljuk a vajjal. Majd hozzáadjuk a xilitet, a tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztős tejet, végül a citrom lereszelt héjának a felét. Ezután összegyúrjuk a tésztát és pihentetjük a hűtőben 1 órán át. Mielőtt kinyújtjuk, 3 egyenlő részre vágjuk.

 

A töltelék:

A darált diót összekeverjük a xilit felével, a fahéjjal és a vanília őrleménnyel. 

A durvára vágott diót kevés vízben összefőzzük a xilit másik felével, a citrom maradék lereszelt héjával és a rummal.

 

Összeállítás:

A gőzsütőt előmelegítjük 180 fokra, és beállítjuk az alacsony páratartalmú gőzprogramot. Így nem szárad ki a tészta, és a töltelék íze is intenzívebb lesz.

Egy tepsit kivajazunk és a tésztákat egyesével tepsi méretűre nyújtjuk.

Ezután az első tésztalapot belesimítjuk a tepsibe, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a diós keverék felével és a főzött rumos dióval.

Ezután a második tésztalapot rátesszük a töltelék tetejére. Megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a dióval.

Végül a harmadik tésztát is rátesszük a töltelék tetejére. Villával több helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben ne repedjen meg a tészta.

Helyezzük az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, amíg a teteje szép piros lesz . A sütőből kivéve, hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.

MEGNÉZEM A GŐZSÜTŐKET

Az étcsokoládét indukciós főzőlapon, alacsony hőfokon felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd a kihűlt zserbónk tetejére csurgatjuk úgy, hogy egy kevés megmaradjon – ezzel díszítjük a sütemény tetejét.

MEGNÉZEM AZ INDUKCIÓS FŐZŐLAPOKAT

Miután teljesen megdermed, felszeleteljük.

 

 

 

Bővebben