Almás pite

Almás pite

                                  Almás pite

Hozzávalók

Tésztához:

10 dkg mandulaliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg rozsliszt

10 dkg eritrit

18 dkg vaj

1 csipet só

1 ek. natúr joghurt

1 db tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

 

Vaníliás-almás töltelék

1,5 csomag vaníliás pudingpor

1 kg alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

őrölt fahéj, őrölt kardamom (ízlés szerint)

4 ek. eritrit

1 vaníliarúd kikapart magjai

2 dl tej

1 tk. citromlé

 

Díszítéshez:

5 dkg mandulaliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg rozsliszt

5 dkg eritrit

9 dkg vaj

fél csipet só

1 ek. natúr joghurt

1 db tojás sárgája + 1 db tojás sárgája a kenéshez

½ citrom reszelt héja

Bővebben

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat felhasználás előtt a mélyhűtőbe tesszük 30 percre. A liszteket egybekeverjük sóval, eritrittel és a citrom reszelt héjával. Belereszeljük egy sajtreszelő segítségével a hideg vajat, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel (gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, de a tészta összeálljon). Hozzáadjuk a tojássárgáját és a joghurtot. Ha a tészta még így is túl száraz, adjunk hozzá kevés hideg vizet. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 30 percre.

MEGNÉZEM A HŰTŐ-FAGYASZTÓKAT

Elkészítjük az almás tölteléket: indukciós főzőlapon magas hőfokon felhevítünk egy serpenyőt, majd kevés vajon megfonnyasztjuk az almát. Ízlés szerint fahéjjal és kardamommal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a citrom levét és az eritritet is.

A pudingport keverjük csomómentesre a 2dl tejjel egy tálban, majd öntsük rá az almákra. Addig kevergessük, amíg a puding be nem sűrűsödik. (Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá 1 dl tejet).

FONTOS! Ne maradjon híg. Ha elkészült, várjuk meg, amíg lehűl a töltelék!

 

 

A tésztát kivesszük a hűtőből, és 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk két sütőpapírlap között. Kibéleljük vele az előre kivajazott piteformát, majd ráhelyezünk egy sütőpapírt, és megszórjuk nehezékkel. (Ehhez használhatunk babot, vagy akár lencsét is.) A tészta alapot 5-6 percig sütjük 180 fokos gőzprogramon (25% gőz), majd a nehezéket eltávolítva további 5-6 percig sütjük 170 fokos gőzprogramon (25% gőz).

MEGNÉZEK EGY GŐZSÜTŐT

A pitét kivesszük a sütőből, majd beleöntjük a lehűtött vaníliás-almás tölteléket.

A díszítés alapanyagait tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, majd csillag formákat szaggatunk belőle. Rátesszük őket a pite tetejére, úgy, hogy a csillagok fedjék egymást.

A tojás sárgáját elkeverjük, majd megkenjük vele a pite tetejét, szélét. A pitét sütőbe tesszük, és 180 fokos gőzprogramon (25% gőz) 30-35 perc alatt megsütjük. Ha jobban barnul a pite széle, egy alufólia segítségével takarjuk le ezeket a részeket, nehogy megégjen.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és várjuk meg, amíg kihűl. Poreritrittel díszíthetjük.

Bővebben