.
Színes Graniták
(Szerző: Nóri Szilágyi)
Hozzávalók (4 személyre)
Uborkás mentás lime-os
150 g uborka
1 kis csokor menta
2 lime leve
1 lime reszelt héja
90 g porcukor
250 ml víz
80 ml fehér rum
Sárgadinnyés citromos
380 g sárgadinnye
1 citrom leve
1 citrom héja
1 lime leve
120 ml víz
80 ml rum
70 g porcukor
Görögdinnyés bazsalikomos
350 g görögdinnye
10 db bazsalikomlevél
50 g porcukor
70 ml rum
70 ml víz
Kávés
100 ml espresso
70 g porcukor
300 ml víz
70 ml rum
70 ml víz
Elkészítés
A granitákat nagyon egyszerű elkészíteni, csak a pár órás fagyasztási időt kell kivárni. Mindegyiknél ugyanúgy járunk el: egy aprítógépben lezúzzuk a szilárdabb alapanyagokat, majd hozzáadjuk a porcukrot, rumot, vizet és a citrusok levét. Átkeverjük őket, egy edénybe öntjük, majd fagyasztóba tesszük. Az a legjobb, ha egy nagyobb, laposabb edényt használunk, mert úgy hamarabb lehűl és megszilárdul a granita. Pár óránként átkeverjük, amíg elég szilárd, jégkása állagú, jeges hűsítőt kapunk.