Felforraljuk a vajat a vízzel, a tejjel, a sóval és a cukorral – akkor jó, amikor már folyamatosan bugyog. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Áttesszük egy másik tálba és robotgéppel elkezdjük szétverni a tésztát, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és addig dolgozzuk a géppel, amíg szép, egynemű, krémes tésztát kapunk. Fontos, hogy ne egyszerre tegyük bele a tojásokat, mert folyós lesz a masszánk.
A tésztát 1 órán át pihentetjük, majd csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 8 cm hosszúságú csíkokat nyomunk egymástól picit távolabb, mert az égetett tészta sülés közben megnő.
A sütőtér aljába 1 dl vizet öntünk. A vízből a forró sütőtérben gőz lesz, ami nagyon jót tesz a tésztának. Finoman megemeli a tésztát, így az laza, lyukacsos állagú lesz. 190 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokon további 15 percig, végül kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk résnyire egy fakanállal és még 10 percig pihentetjük a meleg sütőben.
Most jön a krém: elkeverjük a keményítőt és a kakaóport egy kicsi tejjel. Hozzáadjuk a maradék tejet a tojássárgájával kikevert cukorhoz, és feltesszük forrni. Amikor felforrt, hozzáadjuk az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a keményítős, kakaóporos tejet, majd közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáadjuk a kihűlt főzött krémhez. A kihűlt fánkokat hosszában félbevágjuk, és megtöltjük a főzött csokikrémmel.
A színes kalapokhoz kikeverjük a porokat és a porcukrot annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Egy evőkanál segítségével felvisszük az eclair fánkok tetejére, és aszalt gyümölcsökkel, magokkal, szórócukrokkal díszítjük.