Zöldségpástétom

Hozzávalók:

húslevesben főtt zöldségek

2 csésze őrölt köles

egy pohár aszalt gyümölcs (vegyesen: barack, megy, mazsola, szilva stb.)

egy pohár tetszőleges dióféle (dió, mogyoró, mandula)

3 fej hagyma

2 ek. szárított fűszernövény keverék (majoránna, oregánó, bazsalikom, Provence-i fűszerkeverék)

egy kisebb fej kelkáposzta

só, bors

½ csésze növényi olaj

 

Elkészítés:

  1. A hagymát kockázzuk fel. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk üvegesre.
  2. Közben a zöldségeket vágjuk finomra, vagy durva reszelőn reszeljük le. A kelkáposztát alaposan tisztísuk meg, és leveleket vágjuk kisebb darabokra – a szárát nem kell levágni.
  3. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a zöldségeket a száraz fűszernövényekkel együtt, és pároljuk körülbelül 10 percig. Időnként keverjük meg.
  4. A párolt zöldségeket tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve az aszalt gyümölcsöt, és keverjünk mindent simára. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd óvatosan keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket.
  5. A masszát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, néhány, olajjal meglocsolt kelkáposzta levelével borístuk be, 200 fokra előmelegített sütőben, forró levegőn süssük 45 percig.
  6. Ha kihűlt szeleteljük fel.