Csicsóka krém és zöldségchips

Hozzávalók

Húsleveshez:

3 sárgarépa

2 petrezselyem

¼ zeller

½ póréhagyma

vöröshagyma

kis gyömbér gyökér

5 babérlevél

5 szem szegfűbors 2-3

szárított gomba (elhagyható)

2-3 evőkanál vaj

 

Elkészítés:

  1. A gyömbér kivételével az összes alapanyagot alaposan mossuk meg.
  2. Hámozzuk meg a gyömbért.
  3. A sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a póréhagymát és a gyömbért kockázzuk fel. A hagymát hosszában vágjuk félbe. A hagymát dinszteljük meg.
  4. Adjuk hozzá a vajat és a többi hozzávalót. Fedjük le a zöldségeket és pirítsuk aranybarnára.
  5. Öntsünk rá 1,5 liter szűrt csapvizet.
  6. Hagyjuk főni a húslevest legalább 2 órán át. Minél tovább főzzük, annál ízletesebb lesz, így akár 5 órán át is főzhetjük.
  7. Szűrjük le a húslevest és a zöldségeket tegyük el későbbi felhasználásra.

 

 

Csicsóka krém

Hozzávalók:

1 kg csicsóka

1 l tej

500 ml 36%-os tejszín

juharszirup ízlés szerint

150 ml Amaretto

szerecsendió

só, bors

1 l húsleves

 

Elkészítés:

  1. A csicsókát alaposan mossuk meg és hosszirányban hámozzuk meg (a hámozásnak a lehető legtisztábbnak kell lennie).
  2. A héjakat helyezzük a sütőpapírra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és a sütőben 70 C fokon szárítjsuk meg kb. 1,5 óra alatt készül el.
  3. Közben a csicsókát tejben főzzük puhára. A megmaradt tejet öntsük egy tálba és tegyük félre, desszerthez jó lesz.
  4. A megfőtt csicsókára öntsük rá a húslevest és a tejszínt.
  5. Az összes hozzávalót alaposan dolgozzuk össze, és szitán nyomjuk át.
  6. Közben a megszáradt csicsóka héját kenjük be juharsziruppal, és visszatesszük a sütőbe 180 C fokra. Amikor a szirup elkezd karamellizálódni (buborékosodni) a chipseket kivesszük a sütőből, és félretesszük hűlni.
  7. A csicsókakrémet felforrósítjuk, majd hozzáadjuk az amarettót. Várjuk meg, amíg az alkohol elpárolog, ízesítsük sóval és borssal.
  8. Tálaljuk a chipset a csicsóka krémmel.

Tipp: A csicsóka mellé használhatunk más zöldésget is a chips-hez, pl. célkát burgonyát, vagy édesburgonyát. Az sem baj, ha a zöldségek már kicsit fonnyadtabbak, csak igyekezzünk a lehető legvékonyabbra szeletelni őket.