Csicsóka krém és zöldségchips
Hozzávalók
Húsleveshez:
3 sárgarépa
2 petrezselyem
¼ zeller
½ póréhagyma
vöröshagyma
kis gyömbér gyökér
5 babérlevél
5 szem szegfűbors 2-3
szárított gomba (elhagyható)
2-3 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A gyömbér kivételével az összes alapanyagot alaposan mossuk meg.
- Hámozzuk meg a gyömbért.
- A sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a póréhagymát és a gyömbért kockázzuk fel. A hagymát hosszában vágjuk félbe. A hagymát dinszteljük meg.
- Adjuk hozzá a vajat és a többi hozzávalót. Fedjük le a zöldségeket és pirítsuk aranybarnára.
- Öntsünk rá 1,5 liter szűrt csapvizet.
- Hagyjuk főni a húslevest legalább 2 órán át. Minél tovább főzzük, annál ízletesebb lesz, így akár 5 órán át is főzhetjük.
- Szűrjük le a húslevest és a zöldségeket tegyük el későbbi felhasználásra.
Csicsóka krém
Hozzávalók:
1 kg csicsóka
1 l tej
500 ml 36%-os tejszín
juharszirup ízlés szerint
150 ml Amaretto
szerecsendió
só, bors
1 l húsleves
Elkészítés:
- A csicsókát alaposan mossuk meg és hosszirányban hámozzuk meg (a hámozásnak a lehető legtisztábbnak kell lennie).
- A héjakat helyezzük a sütőpapírra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és a sütőben 70 C fokon szárítjsuk meg kb. 1,5 óra alatt készül el.
- Közben a csicsókát tejben főzzük puhára. A megmaradt tejet öntsük egy tálba és tegyük félre, desszerthez jó lesz.
- A megfőtt csicsókára öntsük rá a húslevest és a tejszínt.
- Az összes hozzávalót alaposan dolgozzuk össze, és szitán nyomjuk át.
- Közben a megszáradt csicsóka héját kenjük be juharsziruppal, és visszatesszük a sütőbe 180 C fokra. Amikor a szirup elkezd karamellizálódni (buborékosodni) a chipseket kivesszük a sütőből, és félretesszük hűlni.
- A csicsókakrémet felforrósítjuk, majd hozzáadjuk az amarettót. Várjuk meg, amíg az alkohol elpárolog, ízesítsük sóval és borssal.
- Tálaljuk a chipset a csicsóka krémmel.
Tipp: A csicsóka mellé használhatunk más zöldésget is a chips-hez, pl. célkát burgonyát, vagy édesburgonyát. Az sem baj, ha a zöldségek már kicsit fonnyadtabbak, csak igyekezzünk a lehető legvékonyabbra szeletelni őket.