Túrógombóc
Hozzávalók
500 g félzsíros tehéntúró
150 g búzadara
100 g kristálycukor
50 g puha vaj
3 db nagy tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
500 g eper vagy bármilyen más gyümölcs, ízlés szerint, akár többfélét is (pl. szilva, alma, málna)
1 ek. barnacukor
fél citrom leve
kevés őrölt bors
késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítés
- A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk.
- A tojássárgájához hozzáadunk 100 g cukrot és 50 g puha vajat.
- Egy botmixerrel jól átdolgozzuk, hogy a vaj is elkeveredjen a cukros tojással.
- Hozzáadunk 500 g zsíros tehéntúrót és 150 g búzadarát, majd az egészet alaposan összekeverjük.
- Fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük pihenni legalább 30 percre.
- A gyümölcspüréhez megmosunk két marék gyümölcsöt. Szükség esetén kisebb darabokra vágjuk őket.
- Egy kisebb lábost felmelegítünk, beleszórjuk a gyümölcsöt, adunk hozzá egy nagy evőkanál barnacukrot, és hozzáfacsarjuk fél citrom levét. Adunk hozzá egy kevés őrölt borsot és egy késhegynyi őrölt fahéjat is. Jól átforgatjuk, és időnként megkeverve pürét főzünk belőle.
- Kivesszük a hűtőből a túrógombóc-alapot.
- Az előzőleg félrerakott tojásfehérjéhez adunk egy csipet sót, és nem túl kemény habot verünk belőle robotgép segítségével.
- A fehérjehabot laza mozdulatokkal összekeverjük a túrós alappal.
- Egy kisebb adagot kiveszünk belőle, ellapítjuk a tenyerünkben, beleteszünk 1 kisebb darab gyümölcsöt, és gombóc alakúra formázzuk.
- Forró, enyhén sós vízben kifőzzük őket, majd lecsepegtetjük, és panírmorzsába forgatjuk.
- Tálaláskor pár nagyobb kanálnyi gyümölcspürére teszünk két gombócot, egy nagy adag tejfölt adunk hozzá, és megszórjuk mentalevelekkel.