Margherita Pizza
Hozzávalók
570 g búzaliszt, és egy kevés a nyújtáshoz
330 ml meleg víz
2 g friss élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 darab mozzarella sajt
125 ml paradicsompüré vagy hámozott paradicsom konzerv
zúzott fokhagyma
szegfűszeg
teáskanál barna cukor
só, bors
friss bazsalikom a díszítéshez
Elkészítés
- Szitáljuk át a lisztet, tegyük a robotgépbe és morzsoljuk rá az élesztőt, majd fokozatosan öntsük hozzá a meleg vizet.
- Alaposan dagasszuk össze - kb. 12-15 perc alatt sima és fényes tésztát kapunk.
- Tegyük egy kilisztezett tálba a tésztát, fedjük le fóliával és kelesszük egy éjszakán át a hűtőben. Ha még aznap szeretnék felhasználni a tésztát, akkor tegyük meleg helyre. Gőzsütőben is keleszthetjük, ehhez használjuk a Kelesztés programot.
- Ha a tészta duplájára nőtt tegyük enyhén lisztezett nyújtódeszkára, és készítsünk belőle golyókat.
- Takarjuk le, és hagyjuk újrakelni a tésztagolyókat.
- Amíg a tészta megkel, készítsük el a pizza szószt.
- Tegyük egy kis lábosba a paradicsompürét vagy a hámozott paradicsomot. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és a borsot. Indukciós főzőlapon, alacsony hőmérsékleten forraljuk össze. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.
- A mozzarellát vágjuk vékony szeletekre.
- Melegítsük elő a sütőt.
- Amikor a tészta megkelt, az egyik golyót az ujjunkkal gyúrjuk át, majd nyújtsunk vékony kerek formát belőle és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- A pizza tésztát a szélétől 2 cm-re vékonyan kenjük meg a szósszal, és tegyük rá a mozzarella szeleteket.
- Süssük meg a pizzát.
- Szeleteljük fel, szórjuk meg friss bazsalikommal és öntsünk rá néhány csepp olívaolajat.