Egylábasos penne sütőtökkel
Hozzávalók
Pennéhez:
1 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 zsályalevél
500 g sütőtök
500 g penne
70 g frissen reszelt parmezán
2 dl száraz fehérbor
1 l víz
1 kk. cayenne bors
1 kk. őrölt bors,
1 ek. só
Pesztóhoz:
100 g tökmag
50 g frissen reszelt parmezán
1 zsályalevél
1 dl oívaolaj
½ kiskanál só
Elkészítés
- A pesztóhoz a tökmagot a reszelt parmezán sajttal késes robotgépbe tesszük, adunk hozzá olívaolajat, egy finomra vágott zsályalevelet, és krémesre aprítjuk. Ha szükséges, annyi olívaolajat adunk még hozzá, hogy lágy, krémes állagú legyen. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés sót is.
- A sütőtökös pennéhez egy nagy lábasba olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, 1 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a finomra vágott zsályát, majd a kis kockákra vágott sütőtököt is, és 10 percig pároljuk. Néha megkeverjük.
- Amikor a sütőtök elkezd puhulni, félrehúzzuk, és a lábasba tesszük az összes többi hozzávalót: a pennét, a finomra reszelt parmezán sajtot, a fehérbort, a vizet és a fűszereket.
- Kevergetve főzzük 10-12 percig, amíg a tészta fogkeményre fő, a sütőtök szétfő, és a mártás besűrűsödik.
- Kapcsoljuk le a főzőlapot, és keverjünk a tésztához kb. 1 dl tejszínt.
- Összeforgatjuk tányérba szedjük, megszórjuk frissen reszelt parmezánnal, rákanalazunk a tökmagpesztóból, és még egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk, ha szeretnénk!