Egylábasos penne sütőtökkel

Hozzávalók

Pennéhez:

1 közepes hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 zsályalevél

500 g sütőtök

500 g penne

70 g frissen reszelt parmezán

2 dl száraz fehérbor

1 l víz

1 kk. cayenne bors

1 kk. őrölt bors,

1 ek. só

Pesztóhoz:

100 g tökmag

50 g frissen reszelt parmezán

1 zsályalevél

1 dl oívaolaj

½ kiskanál só

 

Elkészítés

  1. A pesztóhoz a tökmagot a reszelt parmezán sajttal késes robotgépbe tesszük, adunk hozzá olívaolajat, egy finomra vágott zsályalevelet, és krémesre aprítjuk. Ha szükséges, annyi olívaolajat adunk még hozzá, hogy lágy, krémes állagú legyen. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés sót is.
  2. A sütőtökös pennéhez egy nagy lábasba olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, 1 percig pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott zsályát, majd a kis kockákra vágott sütőtököt is, és 10 percig pároljuk. Néha megkeverjük.
  4. Amikor a sütőtök elkezd puhulni, félrehúzzuk, és a lábasba tesszük az összes többi hozzávalót: a pennét, a finomra reszelt parmezán sajtot, a fehérbort, a vizet és a fűszereket.
  5. Kevergetve főzzük 10-12 percig, amíg a tészta fogkeményre fő, a sütőtök szétfő, és a mártás besűrűsödik.
  6. Kapcsoljuk le a főzőlapot, és keverjünk a tésztához kb. 1 dl tejszínt.
  7. Összeforgatjuk tányérba szedjük, megszórjuk frissen reszelt parmezánnal, rákanalazunk a tökmagpesztóból, és még egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk, ha szeretnénk!