Cézár saláta maradék sült csirkéből  

Hozzávalók

A krutonhoz:

2 szelet fehér kenyér

1 gerezd fokhagyma héjastul

1 ág rozmaring

1 ág kakukkfű

2 ek. olívaolaj

A Cézár-öntethez:

3 tojássárgája

5-6 ek. napraforgóolaj

1 tk. mustár (lehetőleg dijoni)

1 kis gerezd fokhagyma,

1 mk. fehérbors

1 ek. reszelt parmezán

fél citrom frissen facsart leve

fél evőkanál Worchestershire szósz

A csirkéhez:

maradék sült csirke, apróra tépkedve

A salátához:

1 fej szép ropogós római saláta

20 g parmezánsajt forgácsolva vagy reszelve

extraszűz olívaolaj

 

Elkészítés

  1. A krutonhoz a kenyérszeletek héját levágjuk, és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a megroppantott, héjas fokhagymát, a rozmaring ágat és a kakukkfüvet is. Hozzáadjuk a kenyérkockákat és folyamatosan rázogatva alaposan lepirítjuk, majd félretesszük őket.
  2. A Cézár öntethez a tojássárgáját a mustárral alaposan kikeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál étolajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes emulziót kapjunk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durva szemű sóval mozsárban krémesre zúzunk, és ezt, valamint a fehérborsot és egy evőkanálnyi reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belefacsarjuk egy fél citrom levét és Worchester szószt adunk hozzá. Jól összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk.
  3. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, a csirkemellet sóval és borssal fűszerezzük, majd megkérgesítjük mindkét oldalát. 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tálalásig félretesszük pihenni. Összeállítjuk a salátát: a megmosott római salátát leveleire bonjuk és egy kanállal vagy ecset segítségével megkenjük a leveleket a Cézár-öntettel, rátesszük a felszeletelt csirkemell-darabokat, megszórjuk a fűszeres krutonnal és parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére.