Cézár saláta maradék sült csirkéből
Hozzávalók
A krutonhoz:
2 szelet fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma héjastul
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
2 ek. olívaolaj
A Cézár-öntethez:
3 tojássárgája
5-6 ek. napraforgóolaj
1 tk. mustár (lehetőleg dijoni)
1 kis gerezd fokhagyma,
1 mk. fehérbors
1 ek. reszelt parmezán
fél citrom frissen facsart leve
fél evőkanál Worchestershire szósz
só
A csirkéhez:
maradék sült csirke, apróra tépkedve
A salátához:
1 fej szép ropogós római saláta
20 g parmezánsajt forgácsolva vagy reszelve
extraszűz olívaolaj
Elkészítés
- A krutonhoz a kenyérszeletek héját levágjuk, és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a megroppantott, héjas fokhagymát, a rozmaring ágat és a kakukkfüvet is. Hozzáadjuk a kenyérkockákat és folyamatosan rázogatva alaposan lepirítjuk, majd félretesszük őket.
- A Cézár öntethez a tojássárgáját a mustárral alaposan kikeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál étolajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes emulziót kapjunk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durva szemű sóval mozsárban krémesre zúzunk, és ezt, valamint a fehérborsot és egy evőkanálnyi reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belefacsarjuk egy fél citrom levét és Worchester szószt adunk hozzá. Jól összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk.
- Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, a csirkemellet sóval és borssal fűszerezzük, majd megkérgesítjük mindkét oldalát. 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tálalásig félretesszük pihenni. Összeállítjuk a salátát: a megmosott római salátát leveleire bonjuk és egy kanállal vagy ecset segítségével megkenjük a leveleket a Cézár-öntettel, rátesszük a felszeletelt csirkemell-darabokat, megszórjuk a fűszeres krutonnal és parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére.