Zöldfűszeres sertésszűz sült répával és karfiolpürével
Egy falat inspiráció egy finom és egészséges ebédhez
A sertésszűz sovány hús, de ha jól készítjük el, nem lesz száraz. Érdemes szuvidolni (vákuum tasakban néhány órán át alacsony hőfokon párolni), mert így megőrzi intenzív ízét és szaftos marad. Megmutatjuk hogyan.
Hozzávalók 2 személyre
A sárgarépához:
1 kis csokor zöldfűszer vegyesen (zsálya, kakukkfű, rozmaring)
5-6 szál sárgarépa
2-3 ek olívaolaj
só, bors
A sertésszűzhöz:
1 db sertésszűz
só, bors
A karfiolpüréhez:
1 kis fej karfiol
80 g vaj
5 ek reszelt parmezán
só, bors
Elkészítés
1) Fűszerezzük a sárgarépát
A sárgarépákat félbe, majd negyedekre vágjuk és egy nagyobb tálba rakjuk őket. A zöldfűszereket felaprítjuk, egy nagyobb csipetet a répára szórunk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, átkeverjük, majd vákuum tasakba rakjuk és levákuumozzuk.
2) Elkészítjük a sertésszüzet
A megtisztított sertésszüzet beleforgatjuk a zöldfűszerekbe, sóba, borsba, belerakjuk ezt is egy vákuum tasakba és levákuumozzuk. A répát és a sertésszüzet is berakjuk 85 fokra kb. 3 óra 30 percre, sous vide programra.
3) Összeállítjuk a karfiolpürét
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük és forró, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, végül ízlés szerint pépesítjük.
4) Pirítunk és tálalunk
A sárgarépákat kivesszük a tasakból és forró serpenyőben kissé lepirítjuk. A sertésszüzet is kivesszük a vákuum tasakból, forró serpenyőben megpirítjuk minden oldalát, majd szeletekre vágva tálaljuk a sárgarépával és a karfiolpürével.