Kéksajtos pite spenóttal
Egy falat inspiráció egy tartalmas sós pitéhez, ami reggelire és ebédre is nagyon finom
Az intenzív ízű, karakteres sajt, a friss spenót és a ropogós tökmag nagyon jó együtt ebben a pitében. Lehetőség szerint süsse PlusSteam (extra gőz) vagy alacsony páratartalmú gőzprogramon a pitét, így a töltelék lágy marad a finoman morzsálódó tésztában.
Hozzávalók
30 cm-es piteformához
A tésztához:
300 g liszt
190 g vaj
1 tojás
1 tk. só
1-2 ek. hideg víz
A töltelékhez:
220 g gorgonzola
100 g parmezán
500 g mascarpone
3 tojássárgája
1 tk. só
2 gerezd fokhagyma
220 g spenót
½ tk. bors
45 g tökmag
chilipehely
Elkészítés
1.) Elkészítjük a pitét
A tésztához egy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a hűtőhideg, feldarabolt vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, amíg a vaj elmorzsolódik a lisztben. Beledolgozzuk a tojást, és ha nem állt össze a tészta, kanalanként hideg vizet adunk hozzá, vigyázva, hogy ne legyen ragacsos. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2.) Elősütjük
Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, sütőpapírral kibélelt piteformába simítjuk, a kilógó részeket pedig levágjuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk. Nehezéknek babot vagy lencsét szórunk rá és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
3.) Készre sütjük és tálaljuk
A töltelékhez a gorgonzolát, reszelt parmezánt, mascarponét, tojássárgájákat, sót, borsot és a vékonyra szeletelt fokhagymát alaposan összekeverjük. Hozzákeverjük a tökmagot és a megmosott, vastagabb száraitól megtisztított és kissé felvagdosott spenótot, majd az egész tölteléket belekanalazzuk az elősütött tésztába. Ízlés szerint meghintjük egy kevés chilipehellyel. Visszatesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és gőzprogramon újabb 25-30 percig sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit lehűlni, hogy szeletelhető legyen.