Rozmaringos kacsamell édesburgonypürével


 

Egy falat inspiráció a tökéletes kacsamellhez

A séfek gyakran szuvidolják (vákuum alatt sütik) a húsokat az éttermekben, majd ropogós kérget sütnek rá tálalás előtt. A szuvidolás során a húsokból nem sülnek ki az aromák, a vitaminok, az ásványi anyagok és a nedvesség sem, ezért sokkal intenzívebb lesz az ízük, mintha csak simán megsütötték volna serpenyőben, vagy sütőben. A sous vide (ejtsd: szuvid) programos Electrolux gőzsütőben már Ön is készíthet otthon olyan finom húsokat, mint az elismert séfek.

Megmutatjuk hogyan.

Hozzávalók 2 személyre

A kacsamellhez: 

2 db kacsamell

1 ág rozmaring

1 gerezd fokhagyma

½ vöröshagyma vöröshagyma cikkekre vágva

só, bors

 

Az édeburgonyapüréhez:

500 g édesburgonya

70 g vaj

4 ek reszelt parmezán

só, bors

Elkészítés

1) Fűszerezzük és levákuumozzuk a kacsamelleket

A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, és berakjuk őket egy-egy vákuum tasakba. Mindegyik tasakba rakunk 1-1 ág rozmaringot, fokhagymagerezdet és 1-1 cikk vöröshagymát. Levákuumozzuk a tasakokat, berakjuk őket a sütőbe sous vide programra, és 80 fokon kb. 5 órán át szuvidoljuk.

2) Összeállítjuk az édesburgonyapürét

Az édesburgonyapüréhez a burgonyát kisebb darabokra vágjuk, enyhén sós, forró vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzárakjuk a vajat, sót, borsot és a parmezánt, majd áttörjük burgonyanyomóval. Pürésíthetjük krémesre, de lehet darabosabb is.

3) Megsütjük a kacsamelleket

Amikor készen van a kacsamell, kivesszük a vákuum tasakból, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon még kb. 25-30 percig sütjük.