Rakott burgonya csirkével és paradicsommal


Egy falat inspiráció egy olasz stílusú rakottkrumplihoz

Bazsalikom, paradicsom, és sajt kerül a sült hús mellett a krumplira. Lehetőség szerint süsse PlusSteam (extra gőz) vagy alacsony páratartalmú gőzprogramon a rakott krumplit, így intenzívebb lesz az alapanyagok íze.

Hozzávalók 4 főre

A rétegekhez:

6-7 szem burgonya

300 g csirkemell

150 g reszelt, füstölt sajt

4 db paradicsom

100 g tejföl

4-5 db bazsalikomlevél

1 ek olaj

só, bors

 

A besamelhez:

40 g vaj

40 g liszt

500 ml tej

1 csipet szerecsendió

Elkészítés

1.) Előkészítjük a húst és a burgonyát

A burgonyákat forró, enyhén sós vízben szinte puhára főzzük, majd kb 2,5 cm-es szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk belerakjuk a csíkokra vágott csirkemelleket, sózzuk, borsozzuk és megsütjük őket.

2.) Elkészítjük a besamelt

A besamelhez a vajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet és elkeverjük. Folyamatos keverés mellett, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót is. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik.

3.) Készre sütjük és tálaljuk

Egy kb. 23x23 centiméteres hőálló edény aljára rakunk egy réteg burgonyát, erre jön pár hús és paradicsomszelet, pár teáskanál tejföl és 2-3 evőkanál besamel. A sorrendet megtartva addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg elfogynak. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben, gőzprogramon 30-35 perc alatt készre sütjük.