Őszi rizottó gesztenyével és vargányával


Egy falat inspiráció

Kóstolt már gesztenyés rizottót?

Itt az alkalom! Fél óra alatt Ön is elkészítheti!

Hozzávalók

Egy kisebb fél sütőtök (kb. 300 g), 1 kisebb fej hagyma, 8 szem gesztenye, 15 dkg rizottó rizs (arborio), 2 dl száraz fehérbor, kb. 6 dl zöldségalaplé, 15 dkg sütőtök kis kockára vágva, 50 dkg vaj, 5 dkg parmezán, 1 csokor friss petrezselyem, 1 db nagyobb vargánya, olívaolaj, só, bors

Elkészítés

1) Megsütjük a gesztenyéket

A gesztenyék héjába vágjunk egy keresztet, majd 160 fokon, lehetőleg gőzölős programon süssük 20 percig. A hagymát vágjuk fel apró kockákra. Egy forró serpenyőben hevítsünk olajat, majd pirítsuk rajta a hagymát üvegesre. Szórjuk rá a rizottórizst, és ezt is hevítsük addig, míg áttetszővé nem válnak a szemek. Öntsük rá a fehérbort, majd miután azt a rizs magába szívta, több részletben kezdjük el a zöldséges alaplevet is hozzáadni.

2) Elkészítjük a rizottót

Ha egy adagot már magába szívtak a szemek, akkor adjuk hozzá a következőt. A második kör alaplé után gyorsan hámozzuk meg az időközben megsült gesztenyéket, és feldarabolva dobjuk a rizottóhoz, majd tegyük ugyanezt a kis kockára vágott sütőtökkel. Keverjük össze, adjunk hozzá két újabb adag alaplevet, és folyton kevergetve, alacsony lángon főzzük tovább a rizottónkat. Sózzuk, borsozzuk, és dobjuk hozzá a vajat is.

3) Tálaljuk

Reszeljünk le egy adag parmezánt és ezt is keverjük az ételhez, végül durvára vágott friss petrezselyemmel is alaposan szórjuk meg. A vargányát vágjuk fel nagyobb szeletekre, és forró grillserpenyenyőben, kevés bors és só hozzáadásával pár perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát. Tálalásnál szedjük a krémes, forró rizottót egy tányérra, a tetejére helyezzük rá a grillezett vargányát, majd locsoljuk meg kevés olívaolajjal.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.