Egylábasos penne sütőtökkel

Egy falat inspiráció egy könnyű tésztaételhez

A krémes sütőtök, az illatos zsálya és a tökmag pesztó a lelke ennek az egyszerű finomságnak.

És persze a penne, szigorúan al dente.

Hozzávalók

Pennéhez:

1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 zsályalevél, 500 g sütőtök, 500 g penne, 70 g frissen reszelt parmezán, 2 dl száraz fehérbor, 1 l víz, 1 csapott kiskanál cayenne bors, 1 csapott kiskanál őrölt bors, 1 evőkanál só

Pesztóhoz:

100 g tökmag, 50 g frissen reszelt parmezán, 1 zsályalevél, 1 dl oívaolaj, ½ kiskanál só

Elkészítés

1)  Összeállítjuk a pesztót 

A pesztóhoz a tökmagot a reszelt parmezán sajttal késes robotgépbe tesszük, adunk hozzá olívaolajat, egy finomra vágott zsályalevelet, és krémesre aprítjuk. Ha szükséges, annyi olívaolajat adunk még hozzá, hogy lágy, krémes állagú legyen. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés sót is.

2) Mennyei sütőtökös pennét készítünk

A pennéhez egy nagy lábasba olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, 1 percig pároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott zsályát, majd a kis kockákra vágott sütőtököt is, és 10 percig pároljuk. Néha megkeverjük. Amikor a sütőtök elkezd puhulni, félrehúzzuk, és a lábasba tesszük az összes többi hozzávalót: a pennét, a finomra reszelt parmezán sajtot, a fehérbort, a vizet és a fűszereket. 

3) Tálaljuk

Összekeverjük, majd kevergetve 10-12 percig főzzük, amíg a tészta fogkeményre fő, a sütőtök szétfő, és a mártás besűrűsödik. A tészta alatt elzárjuk a lángot, és hozzákeverünk kb. 1 dl tejszínt. Összeforgatjuk, és tálalhatjuk is: tányérba szedjük, megszórjuk frissen reszelt parmezánnal, rákanalazunk a tökmagpesztóból, és még egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk, ha szeretnénk!

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.