Hozzávalók
6 dkg aszalt szilva, 2 dkg friss gyömbér, 5-6 szem friss füge, 8 szem friss szilva, 2 közepes fej lilahagyma, 50 ml étolaj, 1 szárított chili, 1 babérlevél, 80 ml vörösborecet, 1 mokkáskanál őrölt koriander, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 púpos evőkanál melaszos nádcukor vagy barna cukor, 1,5 dl fehérbor, só
Elkészítés
1) Összekeverjük a hozzávalókat
A lilahagymát félfőre (azaz félbe, majd vékony szeletekre) vágjuk és közepesen forró serpenyőben, olajon párolni kezdjük. Aprítógépben durvára aprítjuk az aszalt szilvát, a friss gyömbért és a chilipaprikát, majd az így kapott keveréket is a hagymához adjuk. A fügét és a kimagozott szilvát negyedekbe vágjuk, és ezeket is a serpenyőbe dobjuk. Őrölt korianderrel, fahéjjal, babérlevéllel, nádcukorral és kevés sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a fehérbort és a borecetet.
2) A gyümölcsöket sűrűre főzzük
Néha óvatosan átkeverve, alacsony hőfokon addig főzzük a gyümölcsöket, míg sűrű, darabos lekvár-állagot nem kapunk. Megkóstoljuk és szükség szerint sóval, cukorral vagy borecettel állítjuk be a végleges ízét. A kész chutneyt kihűlte után rögtön fogyaszthatjuk, de legjobb ízét néhány nap után éri el. Lekvárként eltéve hónapokig eláll.
Még több recept
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.