Hozzávalók
1400 g zöldspárga, 1 fej édeskömény, 2 tojássárgája, 100 g vaj, 1 teáskanál frissen facsart citromlé, só, őrölt fehérbors
Elkészítés
1) Gőzöljük a zöldségeket
A megmosott zöldspárgáknak egyesével pattintsuk le a fásabb alsó részét. Az édesköményt vágjuk fel kb. egy centi vastag szeletekre. Tegyük a szeleteket egy tepsire, és pakoljuk melléjük a zöldspárgákat is. A gőzsütőt töltsük fel vízzel, majd 15 perc alatt gőzöljük készre a zöldségeket.
2) Hollandi mártást készítünk
Helyezzünk vízgőz fölé egy keverőtálat és üssük bele a két tojássárgáját. A tojásokat folyton keverve melegítsük fel 62 fok körüli hőmérsékletre, majd a gőzről levéve adjunk hozzá 2 vékony szelet hideg vajat és keverjük addig, míg a vaj felolvad. Tegyük vissza a gőz fölé a tálat, hogy ismét átmelegedjen a vajas-tojásos keverék, ügyelve arra, hogy ne hevüljön fel túlzottan. Vegyük le a gőzről, és a folyamatot ismételgetve keverjünk a tojásokhoz összesen 100 gramm vajat, amíg az egész szép pasztelsárga színt és könnyű krémes állagot kap.
3) Tálaljuk
Ízesítsük a hollandi mártást: adjuk hozzá a friss citromlevet, sót és őrölt fehérborsot. Az egészet még egyszer alaposan keverjük össze, és tálalásig tartsuk 40 fokon. A megpárolt zöldspárgát és édesköményt tálaljuk tányérra, és öntsük le a melegen tartott hollandi mártással. Szórjuk meg kevés durva szemű tengeri sóval, és máris fogyaszthatjuk.
Még több recept
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.