Margherita Pizza
Hozzávalók
570 g búzaliszt, és egy kevés a nyújtáshoz
330 ml meleg víz
2 g friss élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 darab mozzarella sajt
125 ml paradicsompüré vagy hámozott paradicsom konzerv
zúzott fokhagyma
szegfűszeg
teáskanál barna cukor
só
bors
friss bazsalikom a díszítéshez
Elkészítés
Szitáljuk át a lisztet, tegyük a robotgépbe és morzsoljuk rá az élesztőt, majd fokozatosan öntsük hozzá a meleg vizet.
Alaposan dagasszuk össze - kb. 12-15 perc alatt sima és fényes tésztát kapunk.
Megnézem az Assistent robotgépeket
Tegyük egy kilisztezett tálba a tésztát, fedjük le fóliával és kelesszük egy éjszakán át a hűtőben. Ha még aznap szeretnék felhasználni a tésztát, akkor tegyük meleg helyre. Gőzsütőben is keleszthetjük, ehhez használjuk a Kelesztés programot.
Ha a tészta duplájára nőtt tegyük enyhén lisztezett nyújtódeszkára, és készítsünk belőle golyókat.
Takarjuk le, és hagyjuk újrakelni a tésztagolyókat.
Amíg a tészta megkel, készítsük el a pizza szószt.
Tegyük egy kis lábosba a paradicsompürét vagy a hámozott paradicsomot. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és a borsot. Indukciós főzőlapon, alacsony hőmérsékleten forraljuk össze. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.
Megnézem az indukciós főzőlapokat
A mozzarellát vágjuk vékony szeletekre.
Melegítsük elő a sütőt a maximális hőmérsékletre.
Helyezzük a pizzakövet egy sima tepsibe vagy rácsra, és melegítsük fel. Ha hideg sütőbe tesszük, kb. 30 perc alatt felmelegszik.
Amikor a tészta megkelt, az egyik golyót tegyük a deszkára, az ujjunkkal gyúrjuk át, majd nyújtsunk vékony kerek formát belőle.
Lisztezzük be a pizza lapátot.
A pizza tésztát a szélétől 2 cm-re vékonyan kenjük meg a szósszal, és tegyük rá a mozzarella szeleteket.
Tegyük a pizzát a lapát segítségével a forró pizza kőre.
Süssük kb. 7 percig
Szeleteljük fel, szórjuk meg friss bazsalikommal és öntsünk rá néhány csepp olívaolajat.
Pizzakő szett pizza és kenyér sütéshez
Egy pizzakővel megidézheti az igazi olasz éttermek hangulatát otthon, a saját konyhájában. Valódi olasz klasszikusokat készíthet segítségével. Süssön rajta pizzát, fociaccát, pitát, calzonét vagy akár kenyeret! A pizzakövön sült tészta alul felül ropogós lesz, miközben belül könnyű és puha marad. Csak tegye be a pizzakövet a sütőbe, melegítse fel 230°C-ra, majd a lapát segítségével tegye a tésztát a forró kőre, és süsse készre. Ha elkészült élvezze az ínycsiklandó olasz ízeket.