Cézár saláta sült csirkemellel

Egy falat inspiráció a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb salátájához

Caesar Cardini méltán híres cézár salátája úgy tökéletes, ahogy ő anno, 1924-ben megalkotta. Kissé diós ízű római salátával, frissen készített öntettel, ropogós krutonnal. Mi sütöttünk hozzá még egy kis csirkét, hogy egy könnyű, de azért tartalmas ebéd vagy vacsora legyen belőle.

Hozzávalók

(2 személyre)

A krutonhoz:

2 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma héjastul, 1 ág rozmaring, 1 ág kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj

A Cézár-öntethez:

3 tojássárgája, 5-6 evőkanál napraforgóolaj, 1 teáskanál mustár (lehetőleg dijoni), 1 kis gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál fehérbors, 1 evőkanál reszelt parmezán, fél citrom frissen facsart leve, fél evőkanál Worchestershire szósz, só

A csirkéhez:

1 db csirkemell filé, só, bors, 2 evőkanál étolaj, 25 g vaj

Az összeállításhoz:

1 fej szép ropogós római saláta, 20 g parmezánsajt forgácsolva vagy reszelve, jófajta extraszűz olívaolaj

Elkészítés

1) Így készül a legfinomabb kruton

A krutonhoz a kenyérszeletek héját levágjuk, és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a megroppantott, héjas fokhagymát, a rozmaring ágat és a kakukkfüvet is. Hozzáadjuk a kenyérkockákat és folyamatosan rázogatva alaposan lepirítjuk, majd félretesszük őket.

2) Az öntet elkészítése

A cézár öntethez a tojássárgáját a mustárral alaposan kikeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál étolajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes emulziót kapjunk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durva szemű sóval mozsárban krémesre zúzunk, és ezt, valamint a fehérborsot és egy evőkanálnyi reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belefacsarjuk egy fél citrom levét és Worchester szószt adunk hozzá. Jól összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk.

3) Sütés és tálalás

Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, a csirkemellet sóval és borssal fűszerezzük, majd megkérgesítjük mindkét oldalát. 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tálalásig félretesszük pihenni. Összeállítjuk a salátát: a megmosott római salátát leveleire bonjuk és egy kanállal vagy ecset segítségével megkenjük a leveleket a Cézár-öntettel, rátesszük a felszeletelt csirkemell-darabokat, megszórjuk a fűszeres krutonnal és parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére.

Még több recept

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.