Hozzávalók
500 g félzsíros tehéntúró, 150 g búzadara, 100 g kristálycukor, 50 g puha vaj, 3 db nagy tojás, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 500 g eper, 1 ek. barnacukor, fél citrom leve, kevés őrölt bors, késhegynyi őrölt fahéj
1) Összeállítjuk a túrógombóc-alapot
Mindhárom tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadunk 100 g cukrot és 50 g puha vajat. Egy botmixerrel jól átdolgozzuk, hogy a vaj is elkeveredjen a cukros tojással. Hozzáadunk 500 g zsíros tehéntúrót és 150 g búzadarát, majd az egészet alaposan összekeverjük. Fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük pihenni legalább 30 percre.
2) Eperpürét készítünk
Az eperpüréhez megmosunk két marék epret, eltávolítjuk a zöld levélrészeket, félbevágjuk őket, majd kisebb darabokra szeleteljük. Egy kisebb lábost felmelegítünk, beleszórjuk az epreket, adunk hozzá egy nagy evőkanál barnacukrot, és hozzáfacsarjuk fél citrom levét. Adunk hozzá egy kevés őrölt borsot és egy késhegynyi őrölt fahéjat is. Jól átforgatjuk, és időnként megkeverve pürét főzünk belőle.
3) Megformázzuk a gombócokat
Kivesszük a hűtőből a túrógombóc-alapot. Az előzőleg félrerakott tojásfehérjéhez adunk egy csipet sót, és nem túl kemény habot verünk belőle robotgép segítségével. A fehérjehabot laza mozdulatokkal összekeverjük a túrós alappal. Egy kisebb adagot kiveszünk belőle, ellapítjuk a tenyerünkben, beleteszünk 1 szem epret, és gombóc alakúra formázzuk.
4) Kifőzzük, majd tálaljuk
Forró, enyhén sós vízben kifőzzük őket, majd lecsepegtetjük, és panírmorzsába forgatjuk. Tálaláskor pár nagyobb kanálnyi eperpürére teszünk két gombócot, egy nagy adag tejfölt adunk hozzá, és megszórjuk mentalevelekkel.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.