Hozzávalók
30 cm-es piteformához
A tésztához:
600 g liszt
2 tk. sütőpor
2 csipet só
240 g hideg, kockára vágott vaj
4 tojássárgája
2 tk. vaníliakivonat
4 ek. víz
A töltelékhez:
1 kg meggy (fagyasztott, vagy friss)
4 ek. balzsamecet
1 tk. őrölt fahéj
2 csipet só
200 g cukor
100 g apróra vágott étcsoki vagy étcsokipasztilla
1 tojás a kenéshez
cukor a szóráshoz
Elkészítés
1) Összeállítjuk a tésztát
A lisztet a sütőporral, sóval, vaníliakivonattal és a vajjal morzsalékosra dolgozzuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és annyi hideg vizet amennyitől szép, gyúrható tésztát kapunk. A tésztát fóliába csomagolva 15 percig pihentetjük a hűtőben.
2) Elkészítjük a tölteléket
A töltelékhez a meggyet a cukorral, balzsamecettel, fahéjjal és a sóval sziruposra főzzük. A tésztát kivesszük a hűtőből, és levágjuk az harmadát. A maradék tésztát kinyújtjuk, pár cm-rel nagyobbra, mint a forma és a nyújtófa segítségével beleemeljük a formába. Kicsit belenyomkodjuk, levágjuk a lenyúló széleket, ráöntjük a meggyes tölteléket és megszórjuk a csokipasztillával.
3) Sütés és díszítés
A maradék ⅓ tésztát kinyújtjuk, kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét. Lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk cukorral és 180 fokos, gőzös sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.