Svéd almatorta tejfölhabbal


Egy falat inspiráció egy könnyű és gyorsan elkészíthető almatortához

Alig 20 perc alatt összeállíthatja a tortát, és már mehet is a sütőbe. Érdemes alacsony páratartalmú gőzprogramon sütni, hogy az alma lédús maradjon.

Hozzávalók

A morzsához: 

140 g zabpehely

100 g darál mandula

80 g puha vaj

60 g barnacukor

 

Az almarétegekhez:

4 db nagyobb alma

2 tk fahéj

6-7 szem vajkaramella összemorzsolva

 

A tetejére:

80 ml tejszín

 

A tejfölhabhoz:

100 ml tejszín habbá verve

1 csomag vaníliás cukor

2 ek porcukor

150 g tejföl

 

Elkészítés

1) Összeállítjuk a morzsa alapot

A morzsához a zabpelyhet, a darált mandulát és a barnacukort egy aprítóban összekeverjük, majd belerakjuk a vajat és újra átkeverjük.

2) Összeállítjuk a tortát

Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházakat, és 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk. A tészta harmadát belesimítjuk a 18 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába. A morzsára teszünk egy réteg almaszeletet, meghintjük fahéjjal, majd rámorzsolunk egy kis karamellát. Folytatjuk a rétegezést addig, amíg felhasználjuk a hozzávalókat. A maradék morzsával betakarjuk a torta tetejét, megszórjuk a megmaradt karamellával és leöntjük a tejszínnel.

3) Megsütjük és  díszítjük

180 fokra előmelegített sütőben, alacsony páratartalmú gőzprogramon sütjük, kb. 30 percig sütjük. A tejfölhabhoz a tejfölt elkeverjük a vaníliáscukorral, porcukorral, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. A langyosra hűlt almatortát már szeletelhetjük is, és a tejfölhabbal díszítve tálaljuk.