Narancsos kuglóf
Az ünnepi asztal dísze
Hozzávalók egy 24 cm-es formához
A kuglófhoz:
250 g vaj
250 g cukor
250 g liszt átszitálva
4 tojás
½ csomag sütőpor
½ tk. só
150 ml frissen facsart narancslé (kb. 3 narancs)
1 narancs reszelt héja
A sziruphoz:
2 ek. cukor
50 ml frissen facsart narancslé (kb. 1 narancs)
+ kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés
Keverje habosra a cukrot és a vajat, majd egyenként adja hozzá a tojásokat.
Keverje össze egy tálban a lisztet a sütőporral, a sóval és a reszelt narancshéjjal.
A lisztes keveréket a narancslével váltakozva dolgozza a vajas masszába.
Öntse a masszát a kivajazott kuglófformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 50 perc alatt süsse készre. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna, és amikor megszúrja, a tészta nem ragad a villára.
Megnézem a SteamBake gőzsütőket
A sütőből kivéve hagyja langyosra hűlni, majd borítsa ki a formából, és hűtse ki teljesen.
Főzze a narancs levét két evőkanál cukorral addig, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup kissé besűrűsödik. Ezt locsolja a kihűlt kuglóf tetejére, majd szeletelje fel a süteményt.