Mandulás pite feketeribizlivel


Egy falat inspiráció

Egy ellenállhatatlan süteményhez

A ropogós, omlós tészta, az édes-krémes mandulás töltelék és a savanykás feketeribizli. Lenyűgöző kombinációt alkotnak ebben a látványos süteményben! 

Hozzávalók

Omlós tészta:

15 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 5 ek hideg víz, 1 csipet só

Töltelék:

15 dkg blansírozott mandula, 7 dkg cukor, 5 ek. puha vaj, 1 tojás, 1 tk. mandulakivonat (nem aroma!), 1 tk. rum, 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

20 dkg feketeribizli

Elkészítés

1) Ruganyos tésztát gyúrunk

A tésztához a vajat apró kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálban összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Annyi vizet adunk hozzá, amennyitől már ruganyos lesz, de még nem ragacsos. Gyorsan összegyúrjuk, fóliába tekerjük, kilapítjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk a tésztát, kerek piteformába terítjük, megszurkáljuk villával, visszatesszük a hűtőbe újabb fél órára. 

2) Elősütjük a pitét 

A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt teszünk, erre lencsét nehezéknek, és 20 percig sütjük. Ezután levesszük róla a papírt és a lencsét, majd a tésztát újabb 10 percig sütjük.

3) Elkészítjük a tölteléket

A töltelékhez a mandulát késes robotgépben ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, a citrom héját és a tojást, és tovább daráljuk, amíg egyenletes masszát kapunk.

4) Sütés és tálalás

A tölteléket az elősütött tésztára kenjük, megszórjuk a lecsepegtetett feketeribizlivel. 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, kissé megpirul, a gyümölcs pedig megpuhul. Teljesen kihűtjük szeletelés előtt.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.