Hozzávalók
Omlós tészta:
15 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 5 ek hideg víz, 1 csipet só
Töltelék:
15 dkg blansírozott mandula, 7 dkg cukor, 5 ek. puha vaj, 1 tojás, 1 tk. mandulakivonat (nem aroma!), 1 tk. rum, 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
20 dkg feketeribizli
Elkészítés
1) Ruganyos tésztát gyúrunk
A tésztához a vajat apró kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálban összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Annyi vizet adunk hozzá, amennyitől már ruganyos lesz, de még nem ragacsos. Gyorsan összegyúrjuk, fóliába tekerjük, kilapítjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk a tésztát, kerek piteformába terítjük, megszurkáljuk villával, visszatesszük a hűtőbe újabb fél órára.
2) Elősütjük a pitét
A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt teszünk, erre lencsét nehezéknek, és 20 percig sütjük. Ezután levesszük róla a papírt és a lencsét, majd a tésztát újabb 10 percig sütjük.
3) Elkészítjük a tölteléket
A töltelékhez a mandulát késes robotgépben ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, a citrom héját és a tojást, és tovább daráljuk, amíg egyenletes masszát kapunk.
4) Sütés és tálalás
A tölteléket az elősütött tésztára kenjük, megszórjuk a lecsepegtetett feketeribizlivel. 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, kissé megpirul, a gyümölcs pedig megpuhul. Teljesen kihűtjük szeletelés előtt.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.