Hozzávalók
50 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg búzadara, 3 tojás, 1 csapott teáskanál só, 2 púpozott evőkanál porcukor, 20 dkg szemes mák, 50 dkg sárgabarack, 2 evőkanál barnacukor, 1 citrom, 1 doboz tejföl
Elkészítés
1) Összekeverjük a túrógombóc alapot
A túrót keverőtálba tesszük és hozzáöntjük a búzadarát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját szintén a túróhoz adjuk, valamint a sót és a porcukrot is. Egy csipet sóval a tojások fehérjét alaposan felverjük, míg szép kemény habot nem kapunk, és finoman, rövid ideig keverve ezt is hozzáadjuk a túrós masszához. Az így kapott túrógombóc alapot egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.
2) Előkészítjük a mákot és a sárgabarackot
A mákot száraz, forró serpenyőbe szórjuk és rázogatva, kevergetve óvatosan addig pirítjuk, míg illatozni kezd. A sárgabarackokat kimagozzuk, elfelezzük és egy lábasba tesszük. Meghintjük a barnacukorral, ráreszeljük a citrom héját és egy kevés vizet öntünk rá. A barackokat kevergetés nélkül addig pároljuk, míg szirupos állagúvá válik a leve.
3) Kifőzzük a gombócokat, végül tálaljuk
A pihentetett túróból nedves kézzel gombócokat formázunk és forró vízben kifőzzük. A gombócok másfél perccel azután készülnek el, hogy feljöttek a víz tetejére. A gombócokat leszűrjük és megforgatjuk a pirított mákban, majd forró sárgabarackra ültetjük és egy kevés cukrozott tejföllel, porcukorral megszórva szervírozzuk.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.