Kalácskoszorú tojással

Egy falat inspiráció egy különleges húsvéti kalácshoz

Ez az illatos, mandulás kalács akkor lesz igazán finom. Ha egy kissé párás a forró levegő a sütőtérben.
Így a tészta szépen megkel, laza lesz, és nem szárad ki.

Hozzávalók

(8 darab koszorúhoz)

Foszlós kalács alaprecept:

50 dkg finomliszt, 50 g cukor, 2 dl habtejszin , 1 dl zsíros tej, 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 8 egész tojás, 1 csipet só

1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés

1) Ruganyos tésztát dagasztunk

A szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk  kb. 15 perc. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 8 részre osztjuk.

2) Koszorúkat formázunk

A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük. Végül a gombócokat kettévágjuk, kissé kilapítjuk, feltekerjük, és hurkákat sodrunk belőle. A két szálat összetekerjük, hogy kis koszorút kapjunk, mindegyik közepére egy egész tojást helyezünk és egy sütőpapírral letakart tepsire tesszük. Ismét letakarjuk, és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).

3) Megsütjük a kalácsokat

Végül megkenjük kissé felvert tojással, és megszórjuk szeletelt mandulával. 
A kelesztés után a kalácsokat 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.