Hozzávalók
(8 darab koszorúhoz)
Foszlós kalács alaprecept:
50 dkg finomliszt, 50 g cukor, 2 dl habtejszin , 1 dl zsíros tej, 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 8 egész tojás, 1 csipet só
1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés
1) Ruganyos tésztát dagasztunk
A szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk − kb. 15 perc. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 8 részre osztjuk.
2) Koszorúkat formázunk
A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük. Végül a gombócokat kettévágjuk, kissé kilapítjuk, feltekerjük, és hurkákat sodrunk belőle. A két szálat összetekerjük, hogy kis koszorút kapjunk, mindegyik közepére egy egész tojást helyezünk és egy sütőpapírral letakart tepsire tesszük. Ismét letakarjuk, és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).
3) Megsütjük a kalácsokat
Végül megkenjük kissé felvert tojással, és megszórjuk szeletelt mandulával.
A kelesztés után a kalácsokat 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.