Hozzávalók
(6 kis adaghoz)
1 kisebb sütőtök (kb. 1 csészényi sült tök), 2,5 dl tejszín, 2 ek. barnacukor. 2 ek. cukor, 3 tojássárgája, 1/4 tk őrölt fahéj, 1/8 tk őrölt szerecsendió, 1 kk. vaníliakivonat
Elkészítés
1) Megsütjük a sütőtököt
Egy kisebb sütőtököt kettévágunk, magjait kikaparjuk, a sütőtököt tepsibe helyezzük és meghintjük kevés barnacukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük, amíg megpuhul.
2) Tejszínes krémet készítünk
Közben a tejszínt a barnacukorral és a kristálycukorral gyöngyözésig hevítjük. Három tojást szétválasztunk, a sárgájukat felverjük és a tejszínes keverékből merőkanalanként hozzáadjuk a felét, majd a keveréket visszaöntjük a lábosba, de már nem forraljuk. Szerecsendióval, fahéjjal és vaníliakivonattal ízesítjük. A puhára sült sütőtököt héjából kikaparjuk, egy tálban egészen pépesre összenyomjuk, majd kb. egy csészényit a tejszínes keverékhez adunk.
3) Sütés és tálalás
Enyhén sózzuk, és kis tálkákba öntjük a masszát. A tálkákat egy nagyobb hőálló edénybe tesszük és felöntjük az edények 2/3-áig forró vízzel. 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk lehűlni, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk adagonként 1 ek. kristálycukorral és karamellizáló pisztollyal ropogós cukorréteget égetünk rá.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.