Citromos pite habcsókkal

Citromos pite habcsókkal

Ez a pite mindig mosolyt csal az arcokra.

Hozzávalók 

(20 cm átmérőjű piteformához)

 

A tésztához:

50 g porcukor

130 g vaj

180 g liszt

10 g víz

 

A töltelékhez:

25 g liszt

170 g cukor 

100 g citromlé

2 tojás

1 tojássárgája

1 g só

1 citrom reszelt héja

 

A habcsókhoz:

2 tojásfehérje

100 g cukor

35 g víz

Elkészítés

A tésztához morzsoljuk el a lisztet, a porcukrot és a vajat. Adjuk hozzá a vizet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll.

A tésztából formáljunk golyót, csomagoljuk fóliába és kb. 20 percig pihentessük a hűtőben. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

Megnézem a gőzsütőket

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőformánál kicsit nagyobb méretűre. Helyezzük bele a tésztát a formába, nyomkodjuk rá a forma oldalára is, és egy éles késsel vágjuk le a felesleges, lelógó részeket. A tésztát 30 percre tegyük vissza a hűtőbe. Pihentetés után tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe, és kb. 10 alatt süssük aranybarnára. Tegyük félre a pitét. 

A habcsókhoz keverjük össze a cukrot és a vizet egy lábosban, majd forraljuk össze. Miután felforrt, tegyünk egy hőmérőt az edénybe. Amikor a szirup eléri a 110°C-ot, egy keverőtálban, közepes sebességgel verjük fel a tojásfehérjét. Amikor cukros keverék eléri a 120°C-ot, vegyük le az edényt. A forró szirupot állandó keverés mellett, óvatosan öntsük a felvert fehérjehabhoz, nehogy meleg összekapja a tojást. Addig keverjük, amíg a tál tapintásra hidegnek tűnik, és a habcsók tésztája lehűlt 37 °C-ra. A tésztát töltsük nyomózsákba és felhasználásig tegyük hűtőszekrénybe.

Megnézem az indukciós főzőlapokat

A töltelékhez keverjük krémes állagúra a citromhéjat, a citromlevet és a lisztet. Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a tojássárgáját, a sót és a cukrot. Ezután óvatosan öntsük össze a két keveréket. Keverjük simára, majd öntsük a puding állagú krémet a megsült tésztára.

Öntsünk 100 ml vizet a gőzsütő víztartályába. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Közepes páratartalmú gőzprogramon süssük kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a citromos pitét, majd díszítsük habcsókkal. Flambírozó pisztollyal pirítsuk meg a habcsókokat.