Hozzávalók
Az almás alaphoz:
4-5 db alma, 1 db citrom, 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál vaj
A morzsához:
15 dkg hideg vaj, 10 dkg liszt, 4 dkg zabpehely, 15 dkg barna cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál fahéj, ½ teáskanál szegfűszeg, ½ teáskanál gyömbér, ½ teáskanál szegfűbors, ½ teáskanál szerecsendió
A sós karamellöntethez:
15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál víz, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál só, 5 dkg hideg vaj
1) Elkészítjük az almás alapot
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kimagozzuk és felkockázzuk, majd az egészet egy tűzálló tálba szórjuk. Ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét is. Megszórjuk a barna cukorral és rádobjuk a vajat. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük Grill + felső sütés programra, és kissé megsütjük.
2) Porhanyós tésztát gyúrunk
A hideg, kockára vágott vajat az Assistent robotgép keverőtáljába dobjuk, hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot és a sütőport. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, szegfűborssal és szerecsendióval fűszerezzük. A robotgép segítségével az egészet gyorsan egy laza, porhanyós tésztává dolgozzuk össze, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
3) Megsütjük
Ha az almánk megpuhult és itt-ott meg is pirult, kivesszük a sütőből, gyorsan megszórjuk a morzsával, majd visszatesszük 180 fokra, hogy szépen rásüljön a tészta a gyümölcsre.
4) Ínycsiklandó karamell öntetet készítünk
A cukrot a vízzel elkeverjük, majd további keverés nélkül indukciós főzőlapon közepes fokozaton addig forraljuk, míg szép borostyánszínűre nem karamellizálódik. Ekkor óvatosan felöntjük a tejszínnel, gyorsan összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a hideg vajkockákat. Az egészet összerázzuk, hogy a vaj elolvadjon és szép krémes legyen.
5) Tálaljuk
Tálalásnál tányérra szedjük a kész almás morzsát, meglocsoljuk a sós karamellel és rögtön, forrón fogyasztjuk.
Egy falat inspiráció
Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.