Almás morzsasüti sós karamellöntettel

Egy falat inspiráció egy mennyei desszerthez

Elképesztően finom, ráadásul roppant egyszerű elkészíteni. Az ellenállhatatlan finomság titka, hogy az illatos almaágyon sült omlós tésztára ínycsiklandó karamellöntetet csorgatunk.

Hozzávalók

Az almás alaphoz:

4-5 db alma, 1 db citrom, 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál vaj

A morzsához:

15 dkg hideg vaj, 10 dkg liszt, 4 dkg zabpehely, 15 dkg barna cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál fahéj, ½ teáskanál szegfűszeg, ½ teáskanál gyömbér, ½ teáskanál szegfűbors, ½ teáskanál szerecsendió

A sós karamellöntethez:

15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál víz, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál só, 5 dkg hideg vaj

1) Elkészítjük az almás alapot 

Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kimagozzuk és felkockázzuk, majd az egészet egy tűzálló tálba szórjuk. Ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét is. Megszórjuk a barna cukorral és rádobjuk a vajat. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük Grill + felső sütés programra, és kissé megsütjük. 

2) Porhanyós tésztát gyúrunk 

A hideg, kockára vágott vajat az Assistent robotgép keverőtáljába dobjuk, hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot és a sütőport. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, szegfűborssal és szerecsendióval fűszerezzük. A robotgép segítségével az egészet gyorsan egy laza, porhanyós tésztává dolgozzuk össze, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

3) Megsütjük

Ha az almánk megpuhult és itt-ott meg is pirult, kivesszük a sütőből, gyorsan megszórjuk a morzsával, majd visszatesszük 180 fokra, hogy szépen rásüljön a tészta a gyümölcsre. 

 

4) Ínycsiklandó karamell öntetet készítünk 

A cukrot a vízzel elkeverjük, majd további keverés nélkül indukciós főzőlapon közepes fokozaton addig forraljuk, míg szép borostyánszínűre nem karamellizálódik. Ekkor óvatosan felöntjük a tejszínnel, gyorsan összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a hideg vajkockákat. Az egészet összerázzuk, hogy a vaj elolvadjon és szép krémes legyen. 

5) Tálaljuk

Tálalásnál tányérra szedjük a kész almás morzsát, meglocsoljuk a sós karamellel és rögtön, forrón fogyasztjuk.

Egy falat inspiráció

Havonta új recept-videókkal várjuk, és megmutatjuk, hogyan lehet a jól ismert alapanyagokból izgalmas és finom ételeket készíteni. Ha kedvet kapott valamelyik finomsághoz, készítse el Ön is otthon.