A citromos-habos pite hozzávalói
(20 cm széles pitéhez)
Patè sucree
50 g porcukor, 130 g vaj, 180 g liszt, 10 g víz
A krémhez
25 g liszt, 170 g cukor, 100 g citromlé, 2 tojás, 1 tojássárgája
1 g só
1 citrom reszelt héja
Habcsók
2 tojásfehérje, 100 g cukor, 35 g víz
Elkészítés
1) Süsse meg a patè sucrée-t (édes pite)
Az előkészítő műveletekhez használja az Electrolux Assistent-et, hogy a lisztből, a porcukorból és a vajból zsemlemorzsára emlékeztető állagú elegyet hozzon létre. Adjon hozzá vizet, és keverje, amíg a tészta összeáll. Formáljon cipót a tésztából, és fedje le műanyag fóliával. Hagyja pihenni 20 percig. Ezután melegítse elő a sütőt 180 °C-ra.
Turmixoljon és dagasszon egyéni elképzelései szerint a maximális siker érdekében. Az Assistent konyhai robotgép megkönnyíti a nehéz munkát, így több ideje jut a szórakoztatóbb részre.
2) Süsse meg a patè sucrée-t (édes pite)
Enyhén lisztezett felületen, sodrófa segítségével nyújtsa ki a tésztát. Bélelje ki a tésztával a 20 cm oldalú kivehető aljú sütőforma alját és oldalait. Ne felejtse el levágni a széleket. A kibélelt formát tegye 30 percre a hűtőbe. A tésztával bélelt forma most készen van. Tegye a tortát a sütőbe, és süsse 10 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül. Helyezze át az egyik oldalra.
3) Készítse el a habcsókot
A habcsók elkészítéséhez egy serpenyőben keverje össze a cukrot vízzel, és forralja fel. Miután felforrt, csíptessen cukorhőmérőt a serpenyőre. Amikor a szirup hőmérséklete eléri a 110 °C-ot, közepes fokozaton verje fel a tojásfehérjét. Amikor a hőmérséklet eléri a 120 °C-ot, vegye le a serpenyőt a tűzről. Indukcióval könnyen és gyorsan elérheti ezt a magas hőmérsékletet. Lassan csorgatva öntse a forró szirupot a felvert tojásfehérjéhez.
4) Tökéletesítse a habcsókot
A tojás csomósodásának megelőzése érdekében győződjön meg róla, hogy folyamatosan keveri a habcsók alapanyagát. Miután hozzáadta a szirupot, keverje tovább mindaddig, amíg a tálat érintésre hűvösnek érzi, és a habcsók alapanyaga 37 °C-ra hűl.
5) Készítsen citromkrémet
A csodálatos, lágy citromtöltelék érdekében keverje a citromhéjat és a citrom levét a liszthez. Egy másik tálban keverje össze a tojásokat, a tojássárgáját, a sót és a cukrot. Azután óvatosan keverje össze a kétféle masszát. Habverő feltéttel keverje, míg könnyű krémet kap, majd öntse a megsült pitetésztába.
6) A zamatos citrom színe garantált
Öntsön 100 ml vizet a gőzsütő tartályába. Állítsa a gombot a PlusSteam jelre, és melegítse a sütőt 150 °C-ra. Nyomja meg a PlusSteam gombot, és tegye be a süteményt. Süsse 20 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül. Hagyja teljesen kihűlni a citromos pitét, és díszítse a habbal. Miért ne használná a cukrászfáklyát a hab karamellizálására és színezésére?